top of page

Konstresa till Marstrand, 30 augusti 2024

En solig och krispig sensommarmorgon for vi, 20 medlemmar och jag, med buss från Götaplatsen mot Marstrand och nya konstupplevelser.  Väl framme tog vi färjan över till själva Marstrandsön som fortfarande levde ett sensommarliv med öppna butiker, restauranger och inte minst Bergs Konditori där vi serverades en förmiddagskaffe och god ostfralla. Därefter gick vi smågatorna upp förbi Marstrands kyrka, med anor från 1100-talet, där man kan se spår av det gamla Fransciskanerklostret i gatan. Vi gick den branta Hospitalsgatan, förbi ett av Marstrands äldsta hus, som är från 1700-talet. Marstrand har under åren drabbats av våldsamma bränder vilket förintat en del av den äldre trähusbebyggelsen, så trots öns gamla historia är mycket av den äldsta bebyggelsen borta.

Vi kom till vårt första konstbesök som var på Konstkapellet. Konstkapellet ligger i ett litet hus bredvid Marstrands skola. Huset har bland annat varit biograf och förskola, men nu är det alltså ateljé och galleri. Vi möttes av Konstkapellets gallerist, tillika konstnär, Sussi Lamm (bild 2). Sussi visade oss den pågående utställningen av Joakim Wanrums, Marstrand En Plein air (bild 3). Vi fick också att få se verk från Konstkapellets tidigare utställningar med verk av Nick Alm (bild 4) och Hugo Ahlberg bland annat. Sussi är skolad i den Florentinska traditionen, dvs realistiskt klassiskt måleri. Hon berättade för oss om hur hon arbetar med oljefärg, pigment, krita, kol och papper och duk (bild 5).

Därefter gick vi mot Strandverket. Vi passerade det nyuppbyggda Turisthotellet som revs för några år sedan, men som alltså nu är uppbyggt igen, gammal stil. Därefter åt vi en god lunch på restaurang Robertos som ligger i Strandverket. Efter en paus i solen var det dags att se utställningen Reflection inne på Strandverket. Det var en stor utställning som rymdes på båda plan i den gamla befästningen. Utställningen bestod av verk av konstnärerna Kjell Engman, Oliver Skifs, Amanda Egnell, John Lundqvist och Gunnar Larsson (bild 6 -9). Vi fick en visning av Per-Eric Pettersson som har producerat utställningen tillsammans med konstnärerna. Det var en lekfull och färgstark upplevelse.  

Som sista programpunkt för dagen gjorde vi ett ateljébesök, även detta i Strandverket. En trappa upp, med utsikt över blått hav, har konstnären Peter Reuterberg sin fantastiska ateljé. Peter har ägnat hela sitt liv åt att teckna, måla och skulptera. Vi kom rätt in i Peters verkstad och möttes av hans pågående skulpturarbete (bild 10-11). Peter visade oss hur han arbetar fram sina skulpturer från idé till färdig brons. Det var fascinerande att höra om alla moment i i detta stora och monumentala arbete, samtidigt såg vi Peters lätta, ljusa akvareller med liknande motiv av människor och fantasi.

Efter att vi sett all denna härliga konst gick vi längs kajen tillbaka till färjan som tog oss över till Koön där bussen väntade för att ta oss tillbaka till Göteborg. Tack alla medlemmar för en jättefin dag i solen, vid havet och med massa härliga konstupplevelser.

//Anna Wallin Hallgren





コメント


bottom of page